Byytan paluu

Byytan paluu

maanantai 2. maaliskuuta 2015

Hiihtolomaviikon treenit

Viikko 9
ma verr 4 km+10x100m rennosti(14-14.5s) 100m:n kävelypalautuksella+koordinaatiot ja loikat+verr 2km
ti Sats Indoor-running tunnin veto 45 min (keskisyke 148, maksimisyke 176)
ke Kevyttä luisteluhiihtoa 23 km(1h57min, hidas vesikeli, keskisyke 118)
to ap verr 2km+koordinaatiot 10 min+3x3x200m(pal 2/5) keskiaika alle 29,5s+loppuverr 2 km ip 1h laskettelua
pe Puntti(penkki 3x8x60kg, leuat 3x10, vatsat, rinnalleveto 3x5x50 kg, maastaveto 3x2x110kg)
la Luisteluhiihtoa 44 km(2h44min, keskisyke 134)
su ap laskettelua 2h ip verr 2km+koordinaatiot ja loikat+sählyä 45 min(keskisyke 130)

Hiihtolomaviikon juoksukilometreillä ei pääse kehuskelemaan, mutta hiihtokilometrejä kertyi mukavasti ja juoksutreeneissäkin laatu pysyi hyvänä. Viikon ohjelmaan sisältyi muun muassa vuotuinen perinne, Keuruu-Multia laturetki, jonka olen viime vuosina hiihtänyt vapaalla tyylillä. Järjestäjät mainostavat sinnikkäästi, että reitti olisi 50 km, mutta todellisuudessa matkan pituus on 44 km. Keskiviikkona hiihdimme Mira-vaimoni kanssa 23 km Ampujien majalta Peurunkaan falunimaisessa vesikelissä. Onneksi laturetkeä edeltävänä yönä oli ollut pakkasta ja pääsimme starttaamaan aamulla lentokelissä. Luistava keli, hyvä hiihtoseura ja Ahosen Veikon fluorivoitelut takasivat sen, että kilometrit kertyivät vaivattomasti ja pääsi nauttimaan hienosta reitistä ja mukavasta vauhdista.


Viikon juoksutreeneissä on ollut teemana nopeuden ja nopeuskestävyyden hiominen ensi viikonlopun arvokisoihin. Juoksen Jyväskylässä Suomen aikuisurheiluliiton halli-SM-kisoissa 400m ja 800m, tavoitteenani viime kesän SM-pronssin kirkastaminen. Hienoa, että kovia kirittäjiä on ilmoittautunut molemmille matkoille kymmenkunta ja olen varma, että saadaan aikaiseksi hyvät kisat. Muutenkin veteraaniyleisurheilu elää ja voi Suomessa hyvin, sillä kisoihin on ilmoittautunut yli 700 urheilijaa. Viikon pääharjoitus 3x3x200m kulki sen verran mukavasti, että kisoihin voi lähteä hyvillä mielin.

Tänään oli tarkoitus vetää Hipposhallissa kisoihin valmistava harjoitus, 2x400m reippaampaa(n.60s) vauhtia, mutta pettymyksekseni juoksurata ei ollutkaan käytössä. Korvikkeeksi vedin rentoja 80m:n vetoja juoksusuoralla ja treenasin telineistä lähtöä 400m:n kisaa varten. Tänään testasin myös natriumbikarbonaatti- eli ruokasooda-tankkausta ennen treeniä. Kyseinen jokaisesta keittiöstä löytyvä aine parantaa monien tutkimusta mukaan(mm. Mero) suorituskykyä 400m:n ja 800m:n tapaisissa äärimmäisissä maitohapposuorituksissa parantamalla emäksenä veren happojen puskurointikykyä. 20 g ruokasoodaa liuotettuna litraan vettä oli pahaa, mutta vatsani kesti suositetellun annoksen. Harmi, kun en päässyt tekemään päivän suunniteltua happotreeniä, jotta voisin analysoida tuntemuksia tankkauksen toimivuudesta. Pitää kuitenkin testata tankkausta viikonloppuna!Toinen sallittu doping, jota olen käyttänyt menneellä viikolla on maksimivoima-maastavedot. Testosteroni on hormoni, jolla on elimistössä anabolinen eli kudoksia rakentava vaikutus. Sen pääasiallisena vastavaikuttajana toimii kudoksia hajottava katabolinen kortisoli, jolla on myös negatiivisia vaikutuksia elimistön immuunijärjestelmän toimintaan. Testosteronin ja kortisolin suhteen muutoksista voi päätellä elimistössä vallitsevaa anabolian ja katabolian tilaa. Kovaa harjoittelevalla kestävyysurheilijalla on olemassa riski, että elimistössä jyllää liikaa katabolinen tila. Lyhyet sarjat maastavetoja isoilla painoilla toimivat hyvinä luonnollisina testo-buustereina ja vievät elimistön tilaa anabolian puolelle ja palautuminen juoksutreeneistä tehostuu.
2 kommenttia:

  1. 50 km taitaisi tulla, jos hiihtäisi kaupungintalolta Multian kuntotalolle asti 😉

    VastaaPoista
  2. Ennenvanhaan tosiaan oli vielä tosiaan Sinervän ylitys, jolloin saatiin matka täyteen. Viime vuosina tuota latua Sinervän ristiltä Multian kuntotalolle ei tietääkseni edes vedetty.

    VastaaPoista