Byytan paluu

Byytan paluu

maanantai 10. marraskuuta 2014

Juhlakunnossa Semmareiden 25-vuotiskiertueelleKeskiviikkona se sitten starttaa-Semmareiden Juhlakunnossa 25-vuotisjuhlakiertue. Huomenna pakataan kaksi rekkaa ja yksi bussi ja hölmöläisjuna suuntaa illaksi Poriin rakentamaan ja treenaamaan kiertueen ensimmäistä keikkaa. Voin sanoa, että on tulossa visuaalisesti kaikkien aikojen Semmarit-show. Tästä pitävät huolen Keskisen Eero ja Lakeus Soundin jäbät. Eero on muuten suurempi julkkis kuin yksikään Semmareista-kaveri oli edustamassa Softenginen riveissä viime keväänä Suomea Euroviisuissa. Oma tatsi koulumaailmaan pysyy myös kiertueella yllä, kun pääsee opettamaan Eerolle lukiofysiikan kiemuroita :)


Sopiva kiertuetta edeltävä jännitys tuntuu kropassa. Toisaalta on "pieni" ahdistus, sillä ennen kiertueen alkua pitäisi hoitaa vielä monta pikku asiaa kuntoon niin kotona, töissä ja keikkasetissäkin...Ihmeen kaupalla meidän show kuitenkin yleensä valmistuu ensi-iltaan mennessä. Hienot kolme viikkoa on tulossa ja jo tässä vaiheessa monet isot salit ovat loppunmyytyjä. Iso kiitos siitä kaikille lipun ostaneille! Kiertuetta edeltävät viikot ovat monesti raskaita ja työteliäitä monella rintamalla, mutta kohta pääsee korjaamaan kovan työn hedelmiä ja nauttimaan vuorovaikutuksesta yleisön kanssa, mikä on tässä touhussa parasta. Toki kiertue-elämässä hienoa hetkiä ovat myös keikan jälkeinen eka kal... eikun vichy-vesi, alkulämmittelyt yhteislenkkeineen ja futispeleineen, hyvin syöminen, univelkojen poisnukkuminen jne. jne.


Viikonloppuna julkistin virallisesti yrittäväni paluuta juoksuradoille. Tänään tuli heti paluuseen takapakkia. Kävin Mehiläisen urheilulääkärin pakeilla ja hän määräsi viikon totaalilepoa ja tulehduslääke/Voltaren-kuurin tulehtuneen akilleksen vuoksi. Kuinkas lepäät, kun pitäisi hyppiä ja tanssia illat kiertueella? No, tänään kävin kevyellä testi-lenkillä ja eipä tuo pahalta tuntunut...Kun reilu vuosi sitten päätettiin kiertueen nimi "Juhlakunnossa", sovittiin, että kaikki äijät treenaisivat siihen malliin, että olisivat oikeasti kiertueella elämänsä tikissä. Laulaminen, liikkuminen, kiipeily ja ryömiminen samanaikaisesti on muuten yllättävän vaikeaa hommaa ja vaatii kuntoa. Itse koen onnistuneeni yhteisessä juhlakunto-tavoitteessa. Fyysisen kunnon eri osa-alueet ja myös "henkinen"kunto tällä hetkellä hyvässä harmoniassa :) Ommmmmm. Tosin perheessäni riehuva flunssa yrittää saada otetta minustakin. Hunaja-pakurikääpäteen ylenpalttisella kittaamisella ja lisäämällä d-vitamiini-annostusta, olen onnistunut pitämään taudin loitolla toistaiseksi.


Juhlakunnossa-kiertueen valmisteluaSitten itse treenaamisesta: Syysloman jälkeen aloitin peruskuntokauden. Tämä alkava viikko on kevyt viikko kiertueen startista johtuen. Edelliset kolme viikkoa (43,44, ja 45) olen harjoitellut seuraavanlaisella ohjelmalla:


ma 14 km juoksua töihin, sis. 6km vauhtikestävyysalueella n. 4.00min/km

ti 3 km juoksua+kuntopiiri 20 min(10 toistoa per liike, kolme kierrosta)+Frankie Fredericsin alkulämmittely 10min+30 min Les Mills Shbammin ohjaamista (eli jorausta)

ke TV-kevyt 14 km. Juoksua töistä kotiin

to alkuverryttely 2 km juoksua+F.Fredericsin alkulämmittely 10 min+2x5x200m pal 2/5 min(keskiaika alle 32s, viimeinen rennon kovaa 28-29 s)+loppuverryttely 2 km juoksua

pe Les Mills BodyPumpin-ohjaus eli lihaskunto (kestovoimaa 60 min)

la lepo/kevyt palauttava hölkkä 6-8 km(riippuen, onko Semmareiden harjoitusviikonloppu)

su Les Mills Shbam-ohjaus 45 min+perheliikuntaa ja sählyä 30-45 min


Treenit ovat kulkeneet oikein mukavasti. Näin peruskuntokauden alussa pitäisi yrittää vetää vähän "käsijarru päällä"-fiiliksellä, että pystyisi kasvattamaan treeneissä tehoja sitten keväällä. Käytän harjoittelussa rytmitystä, jossa kolmea normiviikkoa seuraa kevennetty viikko. Viikkoni on koostunut kahdesta pääharjoituksesta, joista toinen on nopeuskestävyys- ja toinen vauhtikestävyysharjoitus. Muut harjoitukset ovat palauttavia/huoltavia tai tekniikkaa ja lihaskuntoa kehittäviä. Täytyy tunnustaa, että ryhmäliikunnan ohjaukset Satsilla sotkevat hieman juoksuharjoittelua. Ennenkaikkea Body Pump vetää joka viikko pakarat jumiin (ohjaajan pitää tehdä isoilla painoilla ja olla esimerkki Les Millsin mukaan :)) ja se tuntuu vielä maanantain VK-treenissä. Vaikka BP-kehittääkin tietynlaista lihaskestävyyttä ja kestovoimaa (yhtä lihasryhmää rääkätään 5-6 minuuttia ja vedetään 70-100 toistoa kevyillä painoilla hapoille asti), itse kokisin omalle kohdalleni kehittävämpänä juoksun kannalta tehdä lyhyitä ja teräviä rinnalleveto, mave-ja kyykkysarjoja BP:n sijaan. Oikein tehtynä maksimi- ja pikavoima lisäävät lihasten ja jänteiden hermotusta, elatisuutta ja kimmoisuutta, kuitenkaan lihasmassaa liikaa kasvattamatta. Tätä kautta myös juoksijan askeleen taloudellisuus paranee. Isoja lihaksia kuormittavat saliliikkeet ja maksimivoimatreeni lisäävät tutkitusti kasvuhormonin ja testosteronin pitoisuutta veressä, mikä edesauttaa juoksijaa palautumisessa.

Seuraavaa blogi-päivitystäni kirjoittelen tien päältä jostain päin Suomea. Voin paljastaa joitakin Semmareiden treenivinkkejä. Lisäksi haluaisin esitellä muutamia omalla kohdallani toimivia yksinkertaisia kikkoja, joilla kiireisiä ruuhkavuosia elävä aikuinen voisi lisätä hyvinvointiaan omassa arjessa.1 kommentti: