Byytan paluu

Byytan paluu

sunnuntai 31. toukokuuta 2015

Toukukuun treenejä, reissuja ja eksymisiä.

Toukokuu oli töissä ja monella rintamalla sellaista haipakkaa, että blogin päivittämiseen ei valitettavasti riittänyt paukkuja :(  Nyt suvivirret on veisattu ja edessä on pitkä ja ansaittu loma ja ehkäpä lomalla ehtii taas kirjoitella blogiakin ;)

Toukokuun eka viikko vierähti Ranskassa Norssin lukiolaisten kanssa ja pääsin osallistumaan paikalliseen paikalliseen polkujuoksukilpailuun. Valittavana oli joko 13 tai 21 km:n matka ja koska pidemmällä matkalla oli tiedossa nousua n. 900m, päätin valita lyhyemmän 13 km:n matkan, jossa kokonaisnousua oli n.400 m. Polkujuoksu on tällä hetkellä Ranskassakin supersuosittu laji ja lyhemmälle matkalle oli ilmoittautunut n. 200 juoksijaa. Päätin sännätä reippaasti startista kärkeen ja eka kilometri juostiinkin suht.tasaista kovaa alustaa n. aikaan 3.40/km. Sitten siirryttiinkin poluille ja edessä oli parin kilometrin nousuosuus, jossa kiivettäisiin yli 300 korkeuserometriä. Edeltävällä viikolla ja kisaa edeltävänä päivänä oli satanut runsaasti, joten polut olivat erittäin mutaisia ja liukkaita. Ensimmäinen jyrkkä mäki pompsautti sykkeet korkealle ja piti päästää neljä paikallista kaveria karkuun, mikä osoittautui ISOKSI virheeksi. Mäen päällä alkoi tasaisempi osuus ja metsä oli sen verran tiheätä, että edellä olevista kavereista ei ollut näköhavaintoa. Jossain vaiheessa polku haarautui siten, että punaiset liput muuttuivat oransseiksi. No, eipä tuo menoa haitannut ja jatkoin juoksua hyvällä rytmillä. Jossain vaiheessa ohittelin maastopyöräilijöitä ja hieman ihmettelin, kun edessä eikä takana näy juoksijoita lainkaan. n. 11 km:n kohdalla ajattelin, että nyt olisi aika aloitella loppukiriä, sillä matkaa maaliin olisi enää pari kilometriä. 12 km:n kohdalla saavuin huoltopaikalle, jossa oli useita maastopyöräilijöitä ja kysyin, että onko muita juoksijoita näkynyt. Vastaus oli, että ei ole ja siinä vaiheessa tajusin, että valitsemani oranssi reitti olikin väärä.  Jos olisin ymmärtänyt ennen lähtöä annetusta ranskankielisestä infosta jotankin, minun olisi pitänyt seurata alun punaisten merkkien jälkeen keltaisia nauhoja. Mistäpä sitä voi tietää, että samana päivinä samalla vuorella on myös maastopyöräilykilpailu!!?? No, kaverit heittivät minut huoltoautolla ystävällisesti takaisin juoksupolulle, tosin, pidemmän reitin suurimman mäen juurelle, eli minulla olikin edessä vielä 11 km maaliin ja yhden vuoren ylitys. No, koska paukut olivat jo käytetetty, päätiin ottaa loppureitin rennosti maisemista nautiskellen ja komeat maisemat olivatkin! Maaliin pääsin 22,4 km:n ja reilun kahden tunnin tarpomisen jälkeen. Kokonaisnousua kertyi n. 900 metriä ja nyt voin sanoa tietäväni, mitä tekninen polkujuoksu tarkoittaa!
Ennen lähtöä-tässä vaiheessa vielä hymyilytti...


Seuraavana päivänä jalat olivat aika väsyneet, mutta päätin kuitenkin kilpailuhenkisenä osallistua lukiolaisille järjestettyihin kuntotesteihin. Edessähän oli pienimuotoinen Ranska-Suomi-maaottelu, sillä paikallinen poikien liikunnanopettaja ja kovakuntoinen fysiikan opettaja Hughes haastoivat minut. Kuntotestiin kuului 9 suoritusta ja lajin voittaja sai aina yhden pisteen. Suomi voitti 5-4 ja oli itseasiassa hauska testata kuntoa pitkästä aikaan erilaisissa räjähtävissä loikissa ja ketteryysosioissa. Sain päivältä diplomin ja mukavaa oli nähdä, että kohta 37-vuotias "muuramelaispappa" teki  testipäivän aikana sadoista testatuista kovimmat pisteet! Eli räjähtävyyttä ja kimmoisuuttakin vielä löytyy :)

Äitienpäiväviikonloppuna oli edessä Jyväskylän katujuoksu, jossa juoksin neljännesmaratonin, 10,5km. Tämä oli itselleni tärkeä testijuoksu, sillä olin treenannut huhtikuun vauhtikestävyyspainotteisesti ja hyvin menneiden treenien perusteella tavoite oli, että pystyisin raastamaan kympin 3.30-3.40/km vauhtia. Olinhan vedellyt treeneissä TV-reippaita 3,45/km- keskivauhdilla ja 165 BPM:n keskisykkeillä. Kisasykkeillä 170 BPM tavoitteen piti olla realistinen. No, Ranskan matkan jälkeen iski pieni flunssa pöpö päälle, mutta ajattelin, että eipä se haittaa menoa kympillä. Päivä oli kylmä, sateinen ja tuulinen, mutta onneksi ennen starttia sade lakkasi. Päätin lähteä riskillä pukeutumisen suhteen, eli laittaa päälle lyhyet shortsit.  Lähdin rennosti liikkeelle ja ekat viisi kilometriä jaksoinkin pitää vauhtia 3.40/km. Neljän kilometrin jälkeen olin kisassa toisena ja peesiin ilmaantui suunnistajataustainen Kai Reiman, jonka kanssa juoksimme n. 300 metrin harhalenkin.Uskomatonta, jo toinen eksyminen viikon sisään! Moni muukin kuulemma juoksi saman lenkin harhaan, sillä järjestäjät olivat merkanneet risteyskohdan todella sekavasti:( Kääntöpaikan jälkeen Kai kiristi vauhtia ja alkoi satamaan. Lisäksi paluumatkan tiukka vastatuuli puski vastaan ja hyydytti miestä ja jäädytti reidet. Tapahtui henkinen notkahdus ja pari kilometriä hyytyi aikaan 4.00/km. Lopussa huomasin, että voimia on vielä jälkellä ja viimeisen kilometrin kiristin vauhtia. Maalissa ärsytti, kun ei saanut itsestään puristettua läheskään kaikkea irti. Keskiaika 3.49/km eli ei hyvä:( No, kolmannesta sijasta tuli huikea 20 euron rahapalkinto! Osallistumismaksu oli 23 euroa, eli en jäänyt kuin 3 euroa pakkaselle.


Ma 11.5 alkavalla viikolla alotin ratakisoihin valmistavan kauden nopeuskestävyyttä ja nopeutta kehittävät ratatreenit. Treenit ovat kulkeneet oikein mainiosti ja olenkin soveltanut Puttosen Anssin treeniohjelmaa ja käynyt tekemässä muutamia kovia ratatreenejä Anssin  kanssa. Ratatreenien välipäivät ovat olleet palauttavaa ja huoltavaa puuhastelua, kuten kevyttä polkujuoksua, työmatkapyöräilyä tai lihaskuntoa. Paikat ovat kestäneet hienosti kovaakin rynkytystä piikkareilla ja palauttelua olen harrastanut muun muassa seisoskemalla nivuasiani myöten kylmässä Päijänteessä. Tavoitteena kesällä on kirmata 800m mahd.lähelle 2.00 (jopa alle:)) ja paikka SM-viesteihin JKU:n kakkosjoukkeeseen. Ratajuoksussa on muuten se hieno puoli, että HooMoilanenkaan ei pysty eksymään reitiltä:)



Tässä koosteena toukokuun ratatreenit:

ti 12.5 3x600m(1.46, 1.44, 1.44)+1x800m(2.17) Palautukset 5min, 6min, 7min
pe 15.5 Rennot 2x10x100m (keskiaika n.16s) Palautukset 30s/3min
ma 18.5 600m(1.38), 500m(1.20)ja 400m(1.02) Palautukset 6min ja 8 min
to 21.5 3x200m(27.2,26.8,26.8)+2x250m(34.5,34.5) Palautukset 6/10 min
ma 25.5 2x2x400m(64-60s) Pal. 4/8 min.
to 28.5 3x600m (1.39,1.36,1.37)Pal. 10min
la 30.5 2x10x100m (keskiaika n.15s) Palautukset 30s/4min

1 kommentti: