Byytan paluu

Byytan paluu

maanantai 16. helmikuuta 2015

Hulinaviikon harjoittelua

Viikko 7
ma 9.2 TV kevyehkö 10 km (5 min/km)
ti 10.2 indoor-runnin tunnin veto, 10 km juoksua, 3x8 min teho-osiot pal. 2 min
ke 11.2 TV kevyt 15 km(liukas keli!!)
to  12.2 8x600m juoksumatolla nopeudella 20 km/h. Pal. kävelyä 2min. Verr. 2km+2km.
pe 13.2 Punttisali. Vatsat(jalan nostot varpaat tankoon tangossa roikkuen ja rutistukset 3x10)+leuat 3x10(oma paino)+punnerrukset 3x8x60 kg(hitaasti alas, mahd. nopeasti ylös), nopeusvoima rinnalleveto "räjähtäen" 3x4x60kg+telemark-hyppy-askelkyykyt 3x20
la 14.2  15 km rentoa vapaan tyylin hiihtoa(sis. 6x1min vedot ylämäkeen)
su 15.2 ap 1h kevyttä hiihtoa jäällä ip loikat ja sähly 45 min


Meille lukiossa opettaville tämä penkkariviikko tuo arkeen mukavaa hulinaa. On penkkari, potkiaiset ja vanhojen päivä. Kakkosten ryhmänohjaajana pääsin itsekin osallistumaan juhlaviikon touhuihin aitiopaikalta. Vuodesta 2007 lähtien lukiossa opettaneena usein ihmettelenkin ainaista "nämä nykyajan nuoret sitä ja tätä"-päivittelyä. Tällä viikolla sai taas havaita,"nämä nykyajan nuoret" ovat monessa suhteessa fiksumpia kuin oma ikäluokkani 90-luvun lopussa. Esim. lukiolaisten alkoholikäyttäytyminen on monin verroin siistimpää kuin 90-luvulla. Omissa penkkareissa osa porukasta oli selkeästi humalassa ja alkoholia nautittiin koulun kiinteistössä varsin vapaasti. Norssi-urallani en ole vielä törmännyt humalaisiin abeihin penkkaripäivänä. Virkani puolesta olen ollut myös kaksi kertaa valvojana abi-risteilyllä ja molemmilla kerroilla on ollut yllätys, kuinka "siistiä" meininki on ollut. Silmiini ei osunut tappeluita eikä merkittäviä ylilyöntejä alkoholin käytön suhteen. Jos samaan laivaan ahtautuisi 2000 omanikäistäni juhlijaa, veikkaisin, että örvellyksen ja ylilyöntien määrä olisi potenssiin viisi. Myös potkiaisten sävy on muuttunut omien lukiovuosien yleisestä nöyryytys ja kiusaamistapahtumasta positiiviseen suuntaan. Pojasta polvi paranee.

Penkkariviikon hulinat muuttivat jonkin verran treenisuunnitelmia. Nyt olen onnistunut totuttamaan pohkeita piikkari-iskutukseen ja torstaina oli tarkoitus mennä tekemään viikon hapokkaampi pääharjoitus Hipposhalliin piikkarit jalassa. Hipposhalli oli kuitenkin pyhitetty vanhojen tanssi-harjoituksiin jo torstaista alkaen, joten jouduin tekemään Satsin juoksumatolla korvaavan harjoitteen. Tavallisilla juoksumatoilla ei pääse kuin 20km/h eli vauhtia 3.00min/km. Näin ollen vauhdikkaampia  200-300m:n nopeuskestävyysvetoja ei pääse vetämään normimatolla. Tein vauhtikestävyystreenin 8x600m maton maksiminopeudella Tavoittena oli kehittää maksimaalista hapenottokykyä. Aika hyvin pystyinkin vetämään keuhkoilla koko treenin, sillä jalat toimivat hyvin, eikä happivelan puolelle tarvinnut mennä. Lihaskuntoharjoittelussa aloitin uuden teeman.  Syksyllä oli painopisteenä kestovoima, viimeiset 8 viikkoa olen tehnyt maksimivoimakyykkyjä ja loikkia. Menneellä viikolla otin sunnuntain loikkatreenin lisäksi perjantain nopeusvoimaa kehittävät rinnallevedot ja telemark-hyppy-askelkyykyt. Hyvin uusi treeniärsyke puri, sillä viikonloppu käveltiin ja hiihdeltiin sopivasti kipeällä pyllyllä. Toivottavasti treenit näkyisivät myös kehittyneenä nopeutena aikuisurheilijoiden SM-kisojen 400m:llä.

Nyt alkoi Byytan treeneissä puhaltamaan teknologian uusimmat tuulet! Tänään Saksan maalta tuli uusi treenikaveri, valmentaja, nimittäin markkinoiden monipuolisin juoksijan rannetietokone, Garmin Forerunner 620. Suomessa samanlainen paketti sykevyön kanssa olisi maksanut rapiat 400€, mutta Saksasta tilattuna hinta oli about 270€. Sieltä ostetaan, mistä halvimmalla lähtee! Nyt kone pääsee analysoimaan monia juoksun taloudellisuuteen vaikuttavia tekijöitä, kuten askelfrekvenssiä, kontaktiaikaa, pystysuuntaista amplitudia jne. jne. Koneessa on myös Jyväskyläläisen First Beatin softaa, joka analysoi sykevälivaihtelusta palautusaikaa seuraavaan kovaan treeniin. Toivottavasti laite täyttää odotukset ja toimii apuvalmentajana valmistautuessa kesän koitoksiin!

2 kommenttia:

  1. Hei! Mistä tilasit tuon sykemittarin? Itselläkin uuden osto edessä, mutta Suomen hinnat aika suolaisia...

    VastaaPoista
  2. Satuin löytämään Saksan ebay:stä(www.ebay.de). Tällainen kaveri laittaa siellä myyntiin Garmineita ja muita tasaisen väliajoin kohtuuhinnalla. Hyvää palautetta saanut ja nopeasti tuli Suomeen.

    http://feedback.ebay.de/ws/eBayISAPI.dll?ViewFeedback2&userid=artuszku&ftab=AllFeedback&myworld=true&rt=nc

    VastaaPoista