Byytan paluu

Byytan paluu

torstai 1. tammikuuta 2015

Uusi vuosi, vanhat kujeet...

Joululoma on mennyt leppoisasti rauhoittuen. Mukavaa yhdessäoloa ja puuhastelua perheen, sukulaisten ja ystävien kanssa. Mahtavaa, kun talvikin tuli! Ollaan lasten kanssa nautittu ulkoilusta; hiihto-, laskettelu- ja luistelukausi on avattu. Lisäksi on syöty, laiskoteltu ja nukuttu hyvin. Myös treenikin on kulkenut mukavasti. Mitäpä muuta voisi onnistuneelta lomalta toivoa!


Joululoman kirjaksi valitsin Steve Jobsin elämänkerran. Meidän perhe on vahvasti "omppuperhe" ja kun töidenkin puolesta saa käyttää Applen vermeitä, niin on ollut mielenkiintoista tutustua kaveriin kyseisten laitteiden takana. Vaikka mies kiistämättä nero olikin, en kyllä toivo, että omista lapsistani tai oppilaistani tulisi Steven kaltaisia. Se, miten mies kirjassa kohtelee alaisiaan ja kanssaihmisiään edustaa arvoja, joita en toivoisi siirtyvän kenellekkään. Steve oli kirjan mukaan täysi mulkku, tyranni ja narsisti. Mielestäni ihmisen sivistyksen mitta on se, miten ihminen kohtaa toisen ihmisen riippumatta statuksista.Valitettavasti tähän maailmaan mahtuu vielä liikaa sellaisia ihmisiä, jotka mittaavan ihmisarvon titteleiden, varallisuuden tai sen perusteella miten, kyseinen henkilö voisi auttaa henkilöä hänen omissa itsekkäissä pyrkimyksissä. Koko koulujärjestelmä on aikoinaan rakentunut antiikin humanististen arvojen varaan. Keskeisin esikuva on sokraattinen ihminen, jolle on tunnusomaista tiedollinen aktiivisuus, henkinen tasapainoisuus, tahdon voima, kehittynyt oikeudenmukaisuuden ja totuudellisuuden tunto sekä ystävyyden ja rakkauden taito. Kyllä meillä opettajilla ja kasvattajilla on oikeasti paljon työtä tässä ajassa, jossa kapitalismin ja utilismin arvot ovat valitettavan pinnassa.

Uuden vuoden lupaukseni voisi olla viisi ällää: lisää liikuntaa, leikkiä, läsnäoloa, luontoelämyksiä ja laulua ystävien ja perheen kanssa. Vähemmän somea ja jonninjoutavaa netissä roikkumista.
Eilen oli 10 km:n uudenvuoden juoksukisa, Paviljongin pamaus. Viivalla oli 150 juoksijaa ja juoksukisassa oli tunnelmaa, kun raketit paukkuivat juoksun aikana Jyväsjärven rannoilla. Keli oli haastava liukkauden vuoksi. Itse arvoin viimeiseen asti, ottaako Adidaksen normi kisatossut vai entisen valmentajani minulle lahjoittamat suunnistuskengät. Alkuverryttelyssä Adidakset toimivat kohtuullisesti hiekoitetulla pätkällä ja valitsin ne, sillä täysin vaimentamattomat nastalliset suunnistuskengät kovalla alustalla tuntuivat liian suurelta riskiltä kipeän akillesjänteen näkökulmasta. Kisan aikana valinta osoittautui vääräksi. Paikoitellen matkalla oli liukkaampia pätkiä, jolloin nastamiehet saivat liikaa tasoitusta.  Myös päkiävoittoisempi mailerimainen askel kärsii enemmän liukkaudesta, kuin hitaammaan askelkontaktin omaavat. Eka vitonen tultiin ex-huippusuunnistaja Liuhan Jarkon kanssa Lahden Jarin tuntumassa. Jari vetikin about tasaista 3.50 /km-vauhtia, mikä oli tavoitevauhtini. Jari juoksi vain vitosen, joten toisen puoliskon tulin Jarkkoa peesaten. Juoksu tuntui rennolta, vaikka alkuverryttelyssä jalat tuntuivat väsyneiltä aamupäivän luistelukentän kolaus ja luistelusessioista. Olin varma Ainolan rannan kohdalla noin kilometri ennen maalia, että kyllä ex-mailerin nopeus riittää loppukirissä suunnistajalle. Nastoilla juossut Jarkko kuitenkin vetäisi n. 40 metrin kaulan siksak-nousussa rantaraitilta Kuokkalan sillalle. Myös Kuokkalan silta oli lenkkareille erityisen liukas ja lopun tiukoissa jäisissä mutkissa jouduin himmailemaan sen verran, että Jarkko vei kiritaiston. Aika 39.08 ei täysin tyydytä, mutta hyvä vk-treeni tuli kuitenkin tehtyä. Lomalla on tullut treenailtua seuraavasti:
ma 22.12 Lepo (ajo Raaheen)
ti 23.12 TV-pitkä 20 km(5 min/km)
ke 24.12 Luisteluhiihtoa 10 km
to 25.12 Luisteluhiihtoa 15 km (sis. 5km kovaa)
pe 26.12 TV-reipas 7 km (4 min/km) verr3km+3km
la 27.12 Koordinaatio+loikat+maksimivoimakyykky+leuat+vatsat+punnerrukset(juoksua 3km+3km)
su 28.12 TV-kevyt 10km
ma 29.12 Juoksumattotreeni: verr 3km+10 min koordinaatio+10x400m(20km/h)+pal. 1min45s+loppuverr 3km
ti 30.12 ap: tunti laskettelua ip: TV-kevyt 6 km+3x100m aukaisuvedot
ke 31.12 ap: 3 km juoksua+ 1h luistelua, ip:Kisa 10 km 39.08(liukas keli) verr.3km+ 3 km
to 1.1 ap Hiihtoa 17 km (josta 5 km tasatyöntöä), ip: tunti luistelua perheen kanssa

Treeni-iloa Uuteen Vuoteen 2015!

t. Byytta

P.S Lomalla ei tarvitse ajaa partaa!


2 kommenttia:

  1. Hyvältä vaikuttaa tekemisesi. Toivottavasti pysyt ehjänä, kyllä tuloksetkin siitä lähtevät pikku hiljaa nousuun. Tsemppiä tulevaan vuoteen niin juoksun kuin muunkin elon saralla!

    VastaaPoista
  2. Kiitos Antti! Positiivista on, että vasemman akillekseni pahkura on pienetynyt ja liki oireeton:) Juu, eipä noilla nykyisillä kympin ajoilla pääse hirveästi elvistemään, varsinkin, kun silloin nuorena veti kympin testijuoksun 3.20 vauhtia. Uskon kuitenkin, että pitävällä kelillä 36-alkuinen kympin aika voisi olla realismia, jopa ensi kesänä, jos paikat kestävät... Tällä hetkellä ykköstavoite on tosin 800m maailiskuun ailuisurheilujoiden SM-kisoissa, mutta nuo kympin kisat ovat kyllä hyviä vk/mk-treenejä. Tsemiä sinullekin tämän vuoden treeneihin ja terveyttä myös! Pidetään Keuruun lippua korkealla!

    VastaaPoista